Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020
Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistys Etpähä ry jatkaa alueensa kehittämistä myös Euroopan unionin ohjelmakaudella 2014-2020. Vuosien 2014-2020 varten yhdistys on laatinut yhdessä toiminta-alueensa kuntien ja maaseututoimijoiden kanssa uuden Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisohjelman vuosille 2014-2020.
Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisohjelma vuosille 2014-2020 jakautuu kolmeen toimintalinjaan:
1. Asuminen ja ympäristö (40 %)
2. Yhteisöllisyys ja sosiaaliset innovaatiot (30 %)
3. Elinkeinotoiminnan kehittäminen (30%)
Hyvän Elämän Päijät-Häme 2023-2027
Hyvän Elämän Päijät-Häme Strategia on laadittu Etpähä ry:n ja Päijänne-Leader ry:n toiminta-alueille. Strategian toteuttamiseen on haettu rahoitusta maa- ja metsätalousministeriötä kesäkuussa 2022. Strategian toteuttamisesta vastaa Päijänne-Leader ry, johon Etpähä ry yhdistyy vuoden 2023 aikana.
Strategian tavoitteet saavutetaan vahvistamalla alueen pito- ja vetovoimaa, sekä kehittämällä ja tuomalla esiin alueen lumovoimaa. Strategian poikkileikkaavana teemana sosiaalinen, ympäristöllinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys.
Sisä-Suomen Kalaleader – Kestävää kasvua kalasta 2021-2027
Etpähä ry on kuulunut vuodesta 2016 lähtien Sisä-Suomen kalatalouden toimintaryhmään, jonka tehtävänä on vastata elinkeinokalatalouden kehittämisestä omalla toiminta-alueellaan. Alkavalla EU-ohjelmakaudella kalatalouden toimintaryhmän toimintaa jatkaa Sisä-Suomen Kalaleader, jonka hallinnoinnista vastaa Päijänne-Leader ry. Sisä-Suomen Kalaleader kattaa Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen maakunnat, sekä Kouvolan, Pertunmaan ja Kuhmoisten kunnat. Strategian laadinnasta ovat vastanneet toiminta-alueella toimivat Leader -ryhmät: Etpähä ry, Jyväsriihi ry, Maaseutukehitys ry, Pohjois-Kymen kasvu ry, Päijänne-Leader ry, Vesuri-ryhmä ry ja Viisari ry yhdessä alueen elinkeinokalatalouden harjoittajien, vesialueiden omistajien sekä alueen oppilaitosten ja muiden kehittäjäyhteisöjen kanssa.
Kestävää kasvua kalasta 2021-2027 jakautuu neljään toiminta-linjaan, jotka ovat:
- Innovaatiot ja alan kehittymisen varmistaminen
- Ilmasto- ja ympäristötoimet, muutokseen varautuminen ja resilienssi
- Raaka-aineen saannin ja tuotannon arvon lisääminen
- Monirahastoisuus ja asiantuntijatahojen yhteistyö
Strategian toteuttaminen rahoitetaan Euroopan meri, kala ja vesiviljelyrahaston, sekä toimintaan osallistuvien Leader-ryhmien kautta tulevan kuntarahoituksen turvin. Kestävää kasvua kalasta 2021-2027 valittiin Suomen parhaaksi elinkeinokalatalouden paikalliseksi kehittämisstrategiaksi toukokuussa 2022. Strategian toteuttamiseen on varattu 1,1 miljoonan julkinen rahoitus, joka koostuu Euroopan unioni rahoituksen lisäksi kansallisesta rahoituksesta (valtio ja kunnat).